Een ‘ideaal’ collectiebeheer in een historisch interieur, dat kan toch niet! “Wij zijn geen (Rijks)museum”, dit hoor ik ongeveer wekelijks. Het is waar, een historisch huis is echt anders en vraagt om een heel andere benadering. Waarin gebruik en behoud veel dichter bij elkaar liggen en een eeuwig spanningsveld zullen blijven vormen. Daar waar je in een museum de omgeving zo optimaal mogelijk kunt maken en objecten kunt beschermen in vitrines, loop je in een interieur dwars door en ‘over’ je collectie heen.
Dit spanningsveld geld denk ik voor veel collecties buiten musea.
Het is natuurlijk geen excuus om niets aan collectiebeheer te doen. Alleen begrijp ik de interieurs wel die zeggen dat veel museale richtlijnen en collectiebeheer procedures niet passen. Ik werk inmiddels 11 jaar in de historische interieurs, kastelen, huis musea maar ook locaties die nog volop een gebruiksfunctie hebben zoals evenementenlocaties en de Koninklijke Paleizen. Het is een uitdaging om tussen alle belangen te laveren en toch telkens het beste compromis te sluiten.
Als expert op preventieve conservering help ik veel interieurs en weet ik de vertaling te maken vanuit museale richtlijnen en procedures naar haalbare, laagdrempelige oplossingen voor soms weerbarstige praktijksituaties van de historische interieurs.
Ik verklap 1 van mijn geheimen voor een optimaal collectiebeheer dat ECHT toepasbaar is in een interieur en waar je ook nog kosten mee kunt besparen:
--> Het creëren van ‘ambassadeurs voor de collectie’ – Het trainen van de sleutelfiguren die dicht bij de collectie staan. Met meer kennis en de juiste vaardigheden zullen zij sneller in staat zijn beginnende problemen en schades aan de collectie te signaleren voordat het escaleert en er hoge kosten moeten worden gemaakt.
Benieuwd hoe dat werkt en hoe ik jouw interieur daarmee kan helpen? Meld je aan voor een preventiestrategie.
Arrianne Zeijlemaker - Specialist Preventieve Conservering
Collection Care Solutions
Comments